ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας

Biography

Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Σπούδασε ιατρική στo Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ειδικεύτηκε ως ψυχίατρος στην Γενεύη και εργάστηκε για ένδεκα χρόνια στις εκεί πανεπιστημιακές κλινικές στο Bel Air και στο Hôpital Cantonal Universitaire des Genève, καθώς και σε εξωνοσοκομειακές πανεπιστημιακές ψυχιατρικές υπηρεσίες, αρχικά ως ειδικευόμενος ψυχίατρος και στην συνεχείς ως επιμελητής. Το ερευνητικό του έργο πάνω στις ανατομικό- κλινικές συσχετίσεις στην χορεία του Huntington αποτυπώθηκε σε μια εργασία με την οποία απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Η διδασκαλία των G. Garrone, R. Tissot, A. Andreoli, J. P. Junod, A. Gunn-Sechehaye και άλλων, οι οποίοι είχαν διαφορετικές θεωρητικές αφετηρίες πάνω στις ψυχικές διαταραχές, στην σχέση ασθενούς και γιατρού και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο υπήρξε καθοριστική.

Στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική εκπαιδεύτηκε στην Γενεύη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στους F. Pasche, R. Diatkine, A. Green, M. Fain, O. Flournoy, G. Mercier, Ά. Ποταμιάνου και άλλους σημαντικούς ψυχαναλυτές. Εστίασε το ενδιαφέρον του ιδιαίτερα στις ναρκισσιστικές παθολογικές και τις μεταίχμιες περιπτώσεις. Η ψυχοσωματική είναι ένα πεδίο όπου εργάζεται για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Το πιο γνωστό έργο του σε αυτό το πεδίο είναι το βιβλίο του « Επτά παραμύθια Ζωής». Αυτό είναι καρπός της εργασίας του με καρκινοπαθείς ως ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής και ως επόπτης σε ογκολογικές και ψυχο-ογκολογικές υπηρεσίες.

Έχει σημαντικό έργο επίσης στην εφαρμοσμένη ψυχανάλυση, με πιο σημαντικό έργο το βιβλίο που δημοσίευσε με τον Νίκο Νικολαΐδη : «Η θεοφαγία». Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ψυχανάλυσης και ψυχοσωματικής και έχουν ανακοινωθεί σε σχετικά συνέδρια.

Είναι διδάσκων ψυχαναλυτής και πρώην διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος, και διετέλεσε πρόεδρος, της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου των Παρισίων- P. Marty.

Θα συνομιλήσει ζωντανά με τον Ψυχαναλυτή και Διευθυντή Ι.Σ.Ο.Ψ, Χαραλαμπίδη Σταύρο, σχετικά με το βιβλίο του πρώτου «Επτά παραμύθια ζωής», σχετικά με καρκινοπαθείς ασθενείς υπό ψυχανάλυση μαζί του.